Першому гравцеві приготуватися — рецензія на фильм

Рецензії

У 2045 року економічні кризи довели Америку до такого стану, що більшість жителів збігає від реальності в глобальну відеогру OASIS, битком набиту відсилання до поп-культурі минулих десятиліть. Кількома роками раніше творець гри Джеймс Холлідей помер, і стало відомо, що його частку в компанії і влада над OASIS отримає той, хто збере три розкиданих по грі таємних ключа і знайде залишену Холлідеєм «пасхалка». Тому тепер дні і ночі в грі просиджують не тільки рядові геймери, а й корпоративні гравці, які шукають ключі для своїх босів. Одного разу підліток-сирота Уейд Уоттс (Тай Шерідан), який грає під ніком «Парсифаль», розгадує загадку першого ключа і разом з друзями очолює рейтинг мисливців за «пасхалка». Це привертає до хлопця пильну увагу Нолана Сорренто (Бен Мендельсон) — безсовісного глави корпорації IOI, яка давно намагається захопити OASIS.

Хочете побачити, як Сталевий гігант б’ється з Меха-Годзіллой? Стівен Спілберг зняв блокбастер спеціально для вас! Грандіозна, феєрично красива екранізація однойменного «гіковскіе» роману Ернеста Клайна «Першому гравцеві приготуватися» до країв заповнена персонажами і цитатами з відомих фільмів, мультфільмів, відеоігор і коміксів.

Для Спілберга немає корпоративних перешкод. Він довів це, коли збирав з усього Голлівуду персонажів «Хто підставив кролика Роджера». Тепер метр підтвердив свій талант парламентера в куди більшому масштабі. Культурний діапазон його нового фільму — від Кінг-Конга до свіжого відеохіта Overwatch, а проміжних зупинок видимо-невидимо. Розпізнати їх все вдасться лише тоді, коли стрічка вийде на відео і її можна буде вивчати на покадровому перегляді.

Звичайно, «Першому гравцеві пріготуватіся» не зводу до потужного потоку відсілань и обігравання класики. Альо если їх відняті, то ми побачимо Надзвичайно наївне и Плоске оповідання, Пожалуйста імітує антікорпоратівного меседж, но по факту стверджує, что найкращий засіб проти поганих капіталістів — ще багатші хороші капіталісті. Тобто люди, якіх обмежують не закони и норми, а совість и почуття справедлівості. Зрозуміло, что еще может Сказати з приводу хіжацького капіталізму прибери-капіталіст Спілберг … ВІН БУВ бі ліцеміром, Якби «наїхав» на нінішній Суспільний лад в самому корпоративному кіно всех часів.

Характери персонажів стрічки ще примітивніше, ніж її ідеї. «Першому гравцеві приготуватися» складена як казка для малюків з характерним чорно-білим поділом на бездоганних «славних хлопців» і підступних «поганих хлопців». Останні при цьому хоч і не небезпечні, але не лякають, і кіно виглядає не як напружений трилер, а як безбашенні полукоміческое пригода, в якому значна частка гумору — це приколи з приводу Нолана і його посіпак. Бен Мендельсон прямо-таки впивається роллю корпоративного піжони, який зі шкіри геть лізе, щоб здаватися розумнішими і крутіше, ніж він є насправді.